Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği

Dişlerde çürük oluştuğunda nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmemize rağmen çoğu zaman çürükten korunmanın mümkün olup olmadığını, hangi yollarla önleyeceğimizi bilemiyoruz.

Diş çürüklerinden korunmak mümkün! Peki nasıl?

Ağız hijyenini artırarak, düzenli diş hekimi kontrollerine giderek ve koruyucu işlemleri uygulatarak diş çürüğünden korunabiliriz. Bu iki şekilde olmaktadır.

Bireyin kendisinin alacağı önlemler

Diş fırçalama, doğru beslenme, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü bireyin kendi alacağı önlemlerin başında gelmektedir.

Dişler temizlendikten 1 dakika sonra tükürük içinde bulunan proteinler dişe yapışmaya başlar. Bu protein yapının görevi dişin yüzeyine, girinti ve çıkıntılarına mikroorganizmaların tutunmasını sağlamak, bu mikroorganizmalara besin kaynağı oluşturmaktır. Plak yüzeyine yapışan bakteriler yemek artıkları da varsa asit üretmeye başlar. Ürettikleri asit plak phsını düşürerek diş minesinin çözünmesine neden olur. Dişler düzgün temizlenmediğinde bu plak kalınlığı artar tükrük diş yüzeyini yeterince yıkayamaz , etkisini yapamaz  çürük oluşur. Günde en az 2 defa 2’şer dakikalık etkin fırçalama kullanımı ile çürüğü engelleyebiliriz.

Diş fırçalama tek başına yeterli gelmemektedir. Dişler fırçalandıktan sonra dil de mutlaka fırçalanmalıdır. Ayrıca Dişlerin birbirine yapışık yüzeylerine diş fırçaları girip temizleyemediği için günde en az 1 defa diş ipiyle arayüzler temizlenmelidir.

Diş hekimi tarafından uygulanacak önlemler

 6 ayda bir düzenli kontrollerde diş hekimi fırçalama ve ağız hijyeninin durumunu kontol eder, gerekli uyarılarda bulunur, çürük olasılığını değerlendirerek fluor kullanımı, fissür örtücü vb gibi koruyucu önlemleri hastaya açıklar.

Fluor uygulamaları

Fluor doğada bulunan yediklerimiz, içtiklerimizle vücudumuza giren bir elementtir. Vücuda fluor alındığında en çok kemiklerde ve dişlerde birikir. Fazlası ise atılır.

Dişler organik yapılardan oluşmaktadır. Diş yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılara yerleşen bakteriler ağız içindeki yemek artıklarını asite çevirerek bu organik yapıyı eritmeye başlar. Fluor bu organik yapıya girebilen, fluorapatit kristallerine dönüşerek dişleri bu asitlerden koruyan tek elementtir. Çürük oluşumunu engellemekte diş hekimliği alanında sıklıkla kullanılır.

Fluorlu Diş macunları: Günde en az iki defa fluorlu diş macunu ile fırçalanan dişlerde flüor diş yapısına girerek dişleri güçlendirir.

Fluor içerikli vernik ve jeller: Diş hekimi tarafından dişleri güçlendirmek ve çürüğe karşı korumak için yılda 2 defa (6 ay aralıklarla) uygulanan jellerdir. Dişlerin yeni çıkmaya başladığı dönemler flüorun diş yapısına en çok girdiği dönemlerdir.

Fissür Örtücüler

Fissür Örtücüler ve uygulamaları

Çürük yapan mikroorganizmalar en çok dişlerin fissür adı verilen girinti, çıkıntı ve çukurcuklarında birikir. Fissür örtücü azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan bu girinti ve çıkıntıların Fluor içerikli bir maddeyle kapatılarak kolay firçalanır hale getirilmesini ve çürüğe karşı dirençli hale gelmesini sağlar.

Fissür Örtücü kimlere uygulanır?

Dişler klinik ve radyolojik olarak Çürüksüz olmalıdır dişlerde Küre yatkın derin Oluklar fissür ve çukurcuklar vardır dişlerin sürmesi tamamlanmış olmalıdır tam sürmemiş dişlerde iyi yapılamaz çocuk çocuk sıklığı açısından yüksek risk grubunda olmalıdır ağız temizliğine ağız temizliğini yeterince yapamayan fiziksel veya zihinsel engellilere fissür Örtücü uygulanmalıdır radyasyon tedavisi gereken Çocuklarda tedavi öncesi yapılmalıdır altında daimi diş germe olmaya süt dişlerinde yapılmalıdır hemofilik çocuklarda yapılmalıdır Örtücüler ne zaman yapılmalıdır sürekli dişlerin sürmesinden hemen sonra yapılmalıdır özellikle altı yaş dişleri sürmelerini izleyen dönemde türe yatkındır dişler ilk sürdüklerinde mine henüz tam olgunlaşmamıştır

Çocuğumun dişine fissür örtücü yaptırdım. Artık dişleri hiç çürümeyecek mi?

Koruyucu işlemler sonrası ailelerin en sık sorduğu sorulardandır. Düzenli fırçalamaya devam edilmeli. Ailenin hekimle işbirliği tam olmalı ve düzenli kontrole mutlaka gelmelidir. Rutin muayenelerde fissür örtücülerin yüzeylerinde aşınma olup olmadığı kontrol edilir. Aşınan veya çıkan yerler düzenlenirki buralardan çürük oluşmasın.

Fissür Örtücüler nasıl uygulanır

Fissür Örtücüler uygulaması oldukça kolay ve acısızdır çocuklar rahatlıkla uyum gösterir

Uygulama öncesi diş yüzeyi plak, besin artıklarından fırça ile temizlenir. Diş yüzeyinde bulunan girinti ve çukurcuklar özel solüsyonlarla pürüzlendirilir. Fluor içeren fissür örtücü dişin girinti, çıkıntılarına uygulanır ışıkla sertleştirilir.

Uzm. Dr. Dt. Tuğba ÇINAR

Çocukların Diş Kliniği